Cooked – matlaging er roten til sivilisasjonen

sier Michael Pollan. Han har allerede skrevet min yndlingshagebok – Second Nature.
Aper, som er tilnærmet like store som oss – har et ganske mye større fordøyelsessystem enn oss – og bruker halvparten av sin våkne tid på å tygge – for å gjøre maten fordøyelig. Da våre forfedre oppdaget at det gikk an å varmebehandle maten for å gjøre den lettere fordøyelig, gi den bedre smak -var det et vannskille. Sivilisasjonen var grunnlagt. I stedet for å spise det man kunne finne, fange, eller drepe, hver for seg – var måltider planlagt og delt i flokken. Sitt ned ved bordet (bålet…), se på hverandre og snakk sammen.
I likhet med Michael liker jeg å se ting i en større sammenheng. Men de neste bøkene han skrev fant ikke samme klangbunn hos meg – inntil nå. I likhet med meg er mat også en av hans store interesser – og han ser de store sammenhengene. Se denne: Cooked (krever tilgang til Netflix). Eller aller helst les boka – som jeg nettopp har begynt på.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *