Harry Potter

Mine døtre – særlig de to yngste – har vokst opp med ham. Jeg har hatt et litt ambivalent forhold – med SÅ mye hype og kommersiell suksess, er det sikkert noe søppel? Begynte pliktskyldig (etter mange oppfordringer fra døtre) på bok nr 1, oversatt til norsk – for flere år siden. Ga opp – kjedelige greier, skjønte ikke bæret.
Men på Mauritius i fjor lot jeg meg overtale – alle bøkene kunne lastes ned til Kindle, helt gratis (hvis du har Amazon Prime) – så da var reiselektyren sikret. Jeg leste alle, på de 12 dagene vi var der – og tar i meg hvert ord. Så mye kommersiell suksess har nok talt litt negativt ift tildeling av snobbete litteraturpriser – men dette er god litteratur, i alle fall etter mine begreper. Rowling har en fantastisk evne til å beskrive hvordan det er å vokse opp. Barndom er alltid magisk (på godt eller vondt) – det begynner ganske uskyldig, men blir jo etter hvert så tøft som det kan bli. Det er aldri noen spøk å vokse opp, det vet alle som har prøvd.
Her beskrives oppvekst, vennskap, utvikling, læring, familie og kjærlighet, og ondskap, samvittighetskvaler og veivalg – med fantasi, humor og innsikt. Har du vært like fordomsfull som meg, slutt med det og les bøkene. Jeg holder nå på med andre runde.
Filmene er også bra 🙂
Den norske oversettelsen skal jeg ikke si noe om – fikk inntrykk av at det var litt hastverksarbeid. Leser du engelsk, er det uansett bedre å lese originalen – dette er jo også en klassisk kostskoleroman, og noe tilsvarende har vi ikke i Norge. Stompa til tross…

3 tanker om “Harry Potter

  1. Fin omtale – jeg har alle liggende jeg også (i lyd) men ikke lest noen av dem. – De har liksom ikke vært “min greie”, men det er fint at de har gitt leseglede til så mange.

  2. Når jeg tenker etter, vokste jeg opp med Astrid Lindgren. Magisk det og. Takk til folk som skriver sånt for barn 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *