Dagens dose opplysning

Når jeg kjører bil, har jeg som regel radioen på P2 (og når jeg slår gras om sommeren…). Der er det mye bra å få med seg. I dag hørte jeg en liten dokumentar om Alan Turing, som jeg skam å melde ikke hadde hørt om før. For de som måtte være like uvitende som meg: Dette var en genial britisk matematiker, født 1912. Det var hans innsats som gjorde at britene under krigen klarte å knekke kodene til den tyske Enigma-maskinen. ( i tillegg til at en underbetalt kontorist hadde solgt bruksanvisningen til en person som rømte til Polen og videre til England).  Turings teorier var nok i stor grad forløperen for moderne datamaskiner.

Og han burde levd lenge nok til å få se dem. Han begikk selvmord i 1954 ved å ta en bit av et eple dyppet i cyanid. Det sies at Apple-logoen er en anerkjennelse av Turing, men i følge Wikipedia-artikkelen har Steve Jobs sagt om dette: “It is not true, but we wish it were”.

Forløperen til selvmordet var at Turing anmeldte et innbrudd i leiligheten sin. Politiet fant ut at Turings elsker var involvert i innbruddet – og på den tiden var homofili verre enn innbrudd. Turing ble dømt for “gross indecency”og behandlet med østrogen (i følge radioprogrammet). Dette gjorde ham impotent og deprimert – og framskyndet utvilsomt hans tragiske død. I tillegg til at han naturligvis ble offentlig skandalisert og mistet sitt arbeid og sine sikkerhetsklareringer – han hadde jo jobbet med topphemmelige saker helt siden krigen.

Det var sannelig godt at ingen oppdaget at han var homofil før etter krigen – ellers skal du se Hitler hadde gått av med seieren. Jeg gremmes.

Han har senere – posthumt – fått en offentlig unnskyldning for den behandlingen han var utsatt for,  men det hjelper jo ikke så mye. Han var knapt 42 år da han døde – tenk hva verden har gått glipp av?

3 tanker om “Dagens dose opplysning

  1. For en utrolig historie! Tenk hva verden har gått glipp av. Veldig spesielt å tenke seg hva slags prioriteringer folk hadde for bare 50-60 år siden. Takk for at du delte med oss.

  2. Det var trist lesning. Takk for litt “opplysning” i hverdagen. P2 har i det hele tatt mye bra. Jeg må også ha med meg dagsnytt 18.00 på Nrk.2 hver dag på tv.
    Tenk hvordan utfallet av krigen hadde vært uten han ja. Vi skal være veldig glad for det han rakk å finne ut av.Verden kunne nok gjerne hatt han her litt lenger enn 42 år ja. Men som du skriver, å være homofil var ikke noe å spøke med før krigen ei heller etter. En kan gremmes av mindre.

  3. Jeg synes dette er vanskelig å forstå. Hva er greia med å være så ekstremt opptatt av hvem andre har sex med. Så lenge det ikke er overgrep eller mindreårige involvert, så burde dette være en privatsak.
    Og slike tragiske konsekvenser som dette er jo bare til å fortvile over. Alle mennesker er verdifulle, men han her gjorde utvilsomt mer nytte for seg enn de fleste av oss.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *