Mer om mat i hverdagen

Det later til at jeg har inspirert en og annen på bloggen og på Facebook, med mine iherdige matbloggposter etter nyttår.  Det er jeg glad for. Samtidig kommer det avisoppslag som dette. Vi vet jo det, at til tross for lavkarbobølgen (som muligens ikke er så sunn som mange vil ha det til…) – står det dårlig til med kostholdet hos mange. Det går veldig mye i hel- og halvfabrikata, noe som sjelden gir et veldig sunt resultat. Det er utrolig hva ting er tilsatt når man først begynner å kikke etter.

Vi hadde allergiske barn, og da de var helt små, ble det laget mye mat fra grunnen også her i heimen. Det dabbet av etter hvert – og den som vil kan prøve å lage mat til en familie med fire unger uten at minst en begynner å surve ved middagsbordet.

Mengden og utvalget av “ferdigmat” i butikkene har mildt sagt eksplodert siden det – så det er ikke rart kanskje, at folk faller for ting det bare er å varme opp, særlig når de har liten tid og lite kunnskaper om matlaging.

Men det fins da lyspunkter. Internett og mobil-apper er jo fulle av inspirasjon. Både RIMI og REMA har i alle fall helt ok mobil-apper som foreslår ukemenyer, komplett med oppskrift og handlelister – på stort sett helt ok mat, inkludert grønnsaker. Veldig bra! Jeg har lasta inn begge, men bruker dem sjelden.

På nett finnes også liknende tjenester – for eksempel denne. Her er det mange gode oppskrifter på god og variert mat.

I min ungdom hadde min mor det for seg – som jeg har blogga før – at jeg burde gå på husmorskolen. Det ble ufred i heimen av det forslaget, men jeg gikk på et kurs hos veiledningstjenesten i heimstell, og er veldig glad for det i dag. Vi lærte noen grunnleggende ting som alle burde kunne. Men hva er det egentlig de lærer på skolekjøkkenet nå til dags – som alle mine unger har hatt? Taco og pizza? Skulle ikke forundre meg.

De mest organiserte planlegger menyen en gang i uka (eller bruker en av nett-tjenestene), handler stort, og har sikkert både nytte og glede av det. Så organisert er ikke jeg blitt ennå. Jeg forsøker hver helg å planlegge menyen, men shoppingen er fortsatt litt sånn fra dag til dag. I dag hadde jeg glemt å kjøpe hønsefond, og siden jeg ikke har kokt kraft på fire høner og har det klart i fryseren, må jeg vente til mannfolket kommer hjem med buljongterning for å lage dagens hønsesuppe:

 

Og dagens hønsesuppe er selvsagt et resultat av gårsdagens Liveche-kylling

Oppskriften på kylling med 40 hvitløksfedd og sitron må du bare prøve, men kjøp Stangekylling eller Livechekylling – ikke de stusslige og dyremishandlede broilerne. Og det er fare for at du har mat hele uka… selv om vi fikk en plutselig middagsgjest i går, er det mer enn halve kyllingen igjen.  Kommer tilbake med bilde og omtale av kyllingsuppen (bildet over har jeg knabba på nettstedet til oppskriften).

Om jeg skal gi noen råd basert på de erfaringene jeg har gjort så langt mtp å få til et noenlunde sunt kosthold til hverdags:

– prøv å ha en viss plan for uka

– hvis du klarer, er det fint å lage dobbelt opp med mat i helga, frys ned, og du har mat de dagene du har det brenntravelt ( i alle fall dersom du husker å ta opp frossenmaten og sette i kjøleskapet om morgenen)

– hvis du glemte det, prøv wok eller fisk (stekt eller kokt) med råkostsalat. Potetmos på pose må være lov i ytterste nødsfall, men det går like kjapt å lage den av gårsdagens kokte poteter (lurt å koke litt ekstra, det blir potetmos, stekte poteter eller innhold i morgendagens grateng eller suppe).

– les bloggen til Gundad for inspirasjon

Her er suppa 🙂
image

Jeg fulgte naturligvis ikke oppskriften til punkt og prikke (det er jo ikke noe gøy). Er ikke veldig glad i ingefær, så det ble litt mindre. Til gjengjeld mer vårløk, mais og masse kylling. Vi har nok suppe et par dager, tror jeg.

5 tanker om “Mer om mat i hverdagen

  1. Det gikk mye i gjærbakst i heimkunnskapstimene våre. Og sånne ting som semulepudding, rødgrøt osv. Vi lærte også å sløye fisk.

  2. Kan du sløye fisk, altså? Skal jeg huske på til neste gang vi skal ha fisk til søndagsmiddag 🙂

  3. Vi fikk bare se hvordan det skal gjøres, ikke prøve oss selv. De anså det som risikabelt å utstyre oss med skarpe kniver. Jeg kan det med andre ord ikke i praksis.

  4. Problemet med dagens mat og helse timer (tidl.heimkunnskap) er at svært mange av dem som underviser i faget ikke har noen faglig utdanning selv. Etterhvert som min generasjon forsvinner ut av skolen som pensjonister blir det enda færre. I lærerutdanningen som tilbys faget mat og helse på færre høgskoler nå enn for 10 år siden. Helt merkelig sett i forhold til hvor mye god kompetanse vektlegges i det forebyggende helsearbeidet.

    Dessuten er “kostøret” i mat og helse svært lavt. Hvordan er det mulig å gjennomføre matlaging med 1krone eller 2 til hver elev hver gang?

    Det er noen år siden jeg jobbet i skolen, men mine elever brukte selvsagt kniver.

  5. Der sier du noe, Åshild. Vi trenger nok å heve både realfagskompetansen og kompetansen på mat og helse betydelig blant lærerstanden før vi kan vente noe gjennomslag i den generelle befolkning…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *