Slekt skal følge…

Allerede da jeg var i tenårene var jeg fascinert av slektsgransking, og tilbrakte adskillige timer på statsarkivet på Hamar. Jeg spurte nok også ut mine eldre slektninger, men ikke i den grad jeg ville gjort om jeg hadde visst det jeg gjør i dag. Men sånn er det jo alltid. Nå begynner jeg å bli så gammal selv, at eldre slektninger blir det stadig færre av.

Men til gjengjeld blir det lettere å lete i arkivene, som blir stadig mer digitaliserte, og i det minste scannet og lagt ut på nett. Man trenger overhode ikke reise seg fra godstolen for å søke etter slekta. Jeg er halvt trønder og halvt skogfinne, pleier jeg å si. Min mor er født i Canada, men har vokst opp i Trondheim, min far er fra solid finnskogslekt.Jeg husker min farmor sa at da hun var liten, snakket gamle folk finsk på butikken.

Som i de fleste familier, kommer man over noen mysterier. Min mormors far var født i Flatanger. Han giftet seg imidlertid med en dame fra Østfold, og til tross for hans beskjedne opphav startet han en forretning i Christiania som gikk så bra at han bygde seg en enebolig. Siden gikk det nok nedover, uvisst hvordan og når. Men hvordan traff de hverandre? Og hva skjedde egentlig? Særlig min oldemor har vært et mysterium. HUn oppgir sine data i folketellingen både i 1900 og 1910, men har vært umulig å oppspore i Østfold, inntil jeg fikk litt flere opplysninger fra min tante, som igjen hadde hørt noe om onkler og annen slekt fra sin mor. Når farsnavn, slektsnavn og to onkler var på plass, skjønte jeg at min oldemor nok hadde løyet på alderen. Hennes mann var født i 1866, hun hadde oppgitt å være født i 1865, men sannheten var 1862. Da fant jeg hele familien Smilefjes Men det er flere mysterier her. Min mormor fortalte at hun hadde fire brødre, og en av dem døde. Jeg kjenner navnet på alle disse, også avdøde. Men i folketellinga for 1900 (hvor mormor fortsatt ikke er født), er det enda en bror der. Han er borte i 1910 (men da var han jo voksen). Hvor ble det av ham, og hvorfor har ingen hørt om ham? I 1910 var min mormor og den siste av brødrene som vi alle vet om  født. Men hvor ble det av Oskar?

Min far har nok også lett etter anene. Han lurer veldig på hvor det ble av morfaren. Han var skredder, etterhvert skreddermester. Han fikk min farmor med en elleve år eldre kvinne, som forble ugift og ikke fikk flere barn. Hun var selveiende og selvstendig næringsdrivende, og forsørget seg selv og datteren. Men hvor ble han av? I folketellingen for 1900 er han på besøk på farsgården. Han oppgis å være gift og bo for det meste i Sverige. Min far har lett i “dødeboken” (og jeghar også søkt på den i dag), han døde ikke i Sverige . Men hvor ble han av? Og hadde han en annen familie der?

Og faren til den vidløftige skredderen – hadde han to koner med samme navn? Han hadde utvilsomt to koner – (altså ikke samtidig…) – det var jo vanlig at kvinner døde i barsel på den tida. Men hvilken av disse er min stammor?

Har vært på besøk hos min far i dag, og han hadde masse bilder av slekta! Og husene på Finnskogen. Juhu – de skal inn i Family Tree

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *