Takk for turen!

Koselig ettermiddagstur i soppskogen. Og jamen var vi heldige. Vi fant:

Kantarell:

Dette er en av de aller sikreste soppene å plukke. Kjennes på fargen og rillene som løper nedover stilken. Vanskelig å forveksle med noe annet, og har ingen farlige dobbeltgjengere. Veldig god matsopp!

Piggsopp:

Både den rødgule:

og den hvite:

Disse er også regnet blant de sikre soppene. Piggene er umiskjennelige, og de kan ikke forveksles med noe farlig. Alle lyse piggsopper er spiselige og gode. Vi så også granskjellpigg:

Den er ikke god, men ikke farlig. Men ikke noe man forveksler med de andre piggsoppene?

Fåresopp så vi også:

Den er hvitlig, med porer under. Fast i kjøttet. Blir gul ved oppvarming. Jeg er ikke så glad i den, kan brukes til blandingssopp. Lett å kjenne igjen.

Vi fant også en steinsopp – dessverre markspist:

Dette er den klassiske steinsoppen, den vi fant var en rødbrun type. De er like gode. Steinsoppen kjennes ved lyst rørlag under hatten, blir grønt med tiden. Tjukk stilk med lyst nettingmønster på stilken, særlig øverst. Ved overskjæring blir den lilla-aktig under hattehuden. Kan forveksles med gallerørsopp:

Denne er ikke farlig, bare vond. Her er årenettet på stilken grovere og mørkt. Rørene blir rosaaktige med tiden, ikke grønne.

 

Også fant vi traktkantareller:

Disse kan variere ganske mye i fargen og fasongen, men det sikre kjennetegnet er rillene som går et stykke ned over stilken. Det er egentlig ikke mulig å forveksle disse med noe annet heller – men grunnen til at man må se seg for er at disse gjerne vokser i store klynger og gjerne i selskap med en av våre aller farligste sopper: spiss giftslørsopp. Naboskapet kan være tett:

Det er ikke vanskelig å se at dette er to forskjellige typer sopp, man må bare passe på å se etter. Giftslørsoppen har skiver, ikke riller – og de går ikke ned på stilken. Stilken er også annerledes.

 

Én tanke om “Takk for turen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *