Slektsgransking – oldefaren er sånn bortimot sporet opp

Min far har alltid lurt på hvor det ble av hans morfar. Han var aldri gift med mormor- hun forble ugift hele livet, klarte seg selv, drev egen forretning og oppdro datteren til gagns menneske. Karelius var en kollega som for forbi og etterlot seg et varig minne. I Grueboka står det bare at han var mye i Sverige og i Kristiania. Ett år etter at min farmor ble født, giftet han seg med en svensk dame som bodde i Oslo, og de fikk to barn. Ved folketellingen i 1900 er han registrert som midlertidig boende hjemme på Mellembraathen, mens kona og de to barna har reist til Sverige. Han drar etter, og familien flytter litt rundt i den svenske delen av finnskogen, inntil han drar til USA – til San Francisco – i 1906, med skipet Celtic fra Liverpool. I selskap med en ung nabo som har en tante i San Francisco. Han har masse penger i lomma – 307 pund er mye på den tida.

Hva som skjer i USA har jeg ingen oversikt over, men vi ser av svenske forsamlingsbøker at han returnerer til Sverige i 1910, får med seg datterens konfirmasjon, og tar deretter med seg hele familien til Norge og Kristiania. Det gikk lang tid før jeg faktisk fant dem i Norge, i folketellinga for 1910 kaller han seg K.M. Braathen. Ikke så enkelt å spore opp.

På Byarkivet i Oslo fant jeg ut at familien meldte flytting til Fredrikstad 01.08.1912, ny adresse Trulsegangen 6.

Og der gikk sporet kaldt. Inntil en god hjelper på DIS-forumet fant familien igjen i Kristiania, folketellingen for 1923. Men uten Karelius. Jeg har brukt mye av helga til å grave i skifteprotokoller og kirkebøker. Jeg fant til slutt ut at Karelius døde 30. mars 1917. I skifterettens protokoll står han oppført som forhenværende skreddermester – til tross for at han bare var 48 år. Han står oppført med samme adresse som sin kone – Lakkegata 40 (hvor hun ble boende til sin død ca 1950), til tross for at det bemerkes at de er separerte. Dødsfallet er anmeldt av enken. Men jeg finner ikke begravelse eller bisettelse etter ham i noen av kirkebøkene i Oslo. Hvor var han hen, egentlig? Det står også at han “eide intet”. Det må med andre ord ha gått kraftig nedover med ham. Jeg aner en ganske tragisk historie her, og lurer på hvordan jeg kan finne ut hva som egentlig skjedde.

Tror jeg må tilbake til Byarkivet i Oslo…

Én tanke om “Slektsgransking – oldefaren er sånn bortimot sporet opp

  1. Tilbaketråkk: Mer om oldefar | hildegoghagen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *