IKEA?!

Fra ferieidyllen på Azorene hører og leser jeg at IKEA har vunnet byggekskikkprisen ved årets Ringsakergalla. En skal høre mye før ørene faller av – det har ikke manglet på kritikk og saklige innlegg da nominasjonen ble kjent – men jeg trodde aldri juryen ville være så på jordet at de faktisk FIKK prisen. Hallo? Ikea Ringsaker er en blå blikkboks, akkurat som alle ander IKEA´er verden over. De er ikke spesielt vakre, eller ivaretar noen lokal eller generell byggeskikk noe sted. I Ringsaker har de satt opp et skilt med “Vælkømmin” og ett med “Traktorparkering” (har jeg hørt, jeg har ikke sett noen av dem). For all del en artig gimmick, men det har intet med byggeskikk å gjøre, og de fleste ringsaksokninger forstår vanlig skriftspråk, og et mindretall av oss er i besittelse av en traktor.

Som Ikea-sjefen sa i sin takketale:

“- Jeg er naturligvis overlykkelig. Den blå boksen er tross alt en blå boks lik de andre Ikea-boksene. Men det mest unike er de fine medarbeiderne vi har. ”

Nettopp. Jeg mener ikke å si noe stygt om Ikea. De lager fine møbler og andre saker og ting til en pris folk flest har råd til. I Ringsaker har de gitt arbeid til svært mange mennesker, også svært mange flyktninger og innvandrere, Og de satte i gang dette tiltaket. Hvor Ikea-sjefen uttalte på forhånd at de hadde så mange forskjellige nasjonaliteter representert blant de ansatte, at de regnet med at kommunikasjonen skulle gå greit.

Så hvorfor i all verden er ikke Ikea heller nominert til inkluderingsprisen? Ikke til forkleinelse for Røde Kors eller NFU, som gjør mye positivt for å hjelpe flyktninger og funksjonshemmede ute av isolasjonen og annen praktisk hjelp. Men for å bli virkelig inkludert i samfunnet er det aller viktigste å ha en jobb, selvrespekt og et sosialt nettverk. Her har Ikea gitt et stort bidrag.

Den blå blikkboksen er verken her eller der, og bidrar vel heller til å minske respekten for prisen. Dersom et flott restaureringsprosjekt eller et virkelig nyskapende nybygg får prisen neste år, vil prismottakeren tenke at Ringsaker synes prosjektet deres er like pent som Ikeas blå blikkboks?

1 tanke om “IKEA?!

  1. IKEA – byggeskikkpris, ja, man kan undre seg. Er enig at en inkluderingspris hadde vært mer på sin plass.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *