Hun som nektet å skamme seg

 

Kommentarer og kronikker florerer, vi er mange som undrer oss

 

Det er uomstridt at Andrea møtte tre eldre karer på fest, og ble med dem på nachspiel. De må ha gjort et godt inntrykk, slik de åpenbart også har gjort på lekdommerne i saken.

Det er uomstridt at disse mennene gav Andrea en tilnærmet dødelig dose narkotisk stoff (exstacy).

Det er uomstridt at Andrea var ute av stand til å gå selv ut og inn av drosjen fra nachspielet til campingvogna.

Det er uomstridt at de hadde sex, og at Andrea ikke ønsket dette.

Det eneste det er en viss tvil om er hvorvidt disse karene FORSTOD at Andrea var ute av stand til å motsette seg sex hun ikke ønsket. Jaha – de hadde akkurat båret henne inn fordi hun ikke kunne gå selv, og visste (som erfarne narkobrukere) at dette var fordi de hadde gitt henne en farlig høy dose narkotika.

Som Hjorten skrev – de burde blitt dømt for NOE? De er riktignok dømt for bruk og besittelse av narkotika – men hva med drapsforsøk, legemsbeskadigelse, grov uaktsom voldtekt, grov uaktsomhet i det hele tatt, unnlate å skaffe hjelp til en alvorlig forgiftet person? Hele Norge er i harnisk – og det er ikke rart, for uansett hva disse kara skjønte eller ikke skjønte, har de oppført seg som drittsekker og hadde fortjent en dom for det.

John Christian Elden har to fornuftige blogginnlegg om saken. Han mener det er dårlig juridisk arbeid her. La oss håpe det. Men som han også skriver – la lekdommerne i fred. Vi kan være uenig med dem, men det er nettopp fordi vi skal ha forskjellig syn på skyldsspørsmål og hendelsesforløp at vi har lekdommere.

Men Andrea nektet å skamme seg. Hun plasserte ansvaret der det hører hjemme, og navnga mennene på sosiale medier. Den ene forsvarsadvokaten var raskt ute og truet med søksmål, men skjønte fort at det var en tabbe. For som det ble sagt i Norges beste facebook-kommentar: Retten har slått fast at  hun ikke ble voldtatt. Det er vel ikke forbudt å fortelle hvem man har vært på nachspiel med.

 

Så nå hagler det inn med trusler og stygge kommentarer av den typen de fleste kvinner som gjør seg offentlig bemerket får haugevis av.

Stakkars karer.

Trusler og oppfordring til vold er ikke akseptabelt, men at alle nå vet at det er farlig å dra på nachspiel med disse kara, må da utelukkende være bra. Kanskje det til og med kan forebygge at andre drittsekker gjør det samme, når de ser at det faktisk kan slå tilbake på dem selv?

Når offeret nekter å skamme seg, slik voldtektsofre har gjort til alle tider, skjer det noe helt nytt og hittil ukjent:

Gjerningsmannen må ta konsekvensene – ikke BARE offeret.

3 tanker om “Hun som nektet å skamme seg

  1. Ja. Så får vi håpe at disse frikjentmannetruslene behandles/etterforskes på samme måte som de mange truslene mot kvinner. Det vil si omtrent ikke. Noe annet ville være… . oppsiktsvekkende?

  2. “Så nå hagler det inn med trusler og stygge kommentarer av den typen de fleste kvinner som gjør seg offentlig bemerket får haugevis av.”

    Nettopp.

  3. Det er bra vi har lekdommere som fremmer folks mening i sakene. Det hadde vel ikke fungert så bra med en bestemt frisør fra Bryne som meddommer i en sak med innvandrere, tenker jeg. Det er vel slikt vi ikke kan gardere oss mot når vi har et slikt rettssystem. Andre kan ha et snerpete syn på jenter som fester og blir med på nachspiel. Dommen i Andreasaken fikk et utfall som nok svært få kunne tenke seg mulig. Den går på folk sin rettsfølelse eller på rettferdighet om du vil. Selv snerpete bestemødre, som meg, blir illsinte over en slik dom. Har selv sittet som meddommer. Det er en plikt, men det var ganske ubehagelig å være med å dømme andre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *