Jeg er bekymret

Mens jeg har nytt ferielivets glade dager i Praha, har mange av mine venner på facebook delt denne lenken, og de fleste gjør narr av mannens skjegg og herkomst. Til tross for at ingen av disse tingene er tema i artikkelen, og vi vet ingenting om dette. Mannen kan være født og oppvokst i Norge – og han kan ha anlagt skjegg for å skjule en ukledelig dobbelthake. Mannen sier – slik jeg oppfatter det – at så lenge vi vet at det går en voldtektsforbryter løs i Oslo, er det kanskje lurt at kvinner ikke raver fulle rundt alene seint på kvelden. Andre uttaler andre ting i løpet av artikkelen, men jeg kan ikke se at noen har sagt noe om at det er kvinners egen skyld at de blir voldtatt – selv om de skulle finne på å rave fulle rundt i mørke gater midt på natta.
Voldtekt er alltid voldtektsforbryterens skyld.
Derom er det ingen tvil.
Men når det kommer til hvordan man best forebygger slike forbrytelser er det litt for mange politisk korrekte – men ikke desto mindre forrykende dumme standpunkter ute og går.
Amir Tauqir Chandhary er i likhet med meg fastlege. Dersom han også i likhet med meg har jobbet noen år på legevakt, har han neppe kunnet unngå å legge merke til at stadig flere kvinner havner på legevakta i forbindelse med “fyll og bråk”. For 10-15 år siden hørte dette med til sjeldenhetene. De fleste som hadde gjort noe dumt i fylla og havna på legevakta var menn. På de siste vaktene jeg har hatt på kveld og natt har det faktisk vært flest kvinner som har vært innom av slike årsaker. Dette gjenspeiler at nå til dags drikker kvinner like mye som menn – og tåler det dårligere på grunn av sin størrelse og lavere alkoholforbrenning.
Er det feil å advare mot dette?
Er det å kjempe for likestilling å synes at det er en fordel at kvinner tar etter menns dumheter? Jeg har tidligere skrevet et innlegg om dette når det gjelder sex. Likestilling betyr vel ikke at alle dumheter menn gjør er noe kvinner ukritisk bør ta etter i likestillingens navn?
Det er ikke smart av verken menn eller kvinner å rave fulle rundt i mørke bakgater i seine nattetimer. Dette gjør dem mer utsatt for alle typer vold og overgrep – og dette er IKKE kjønnsavhengig. Det er faktisk stadig flere menn enn kvinner som utsettes for vold “på byen”. Og det er antagelig stadig en grov underrapportering av voldtekter og seksuelle overgrep som menn er utsatt for. På byen og andre steder.
Men forebygging av vold og seksuelle overgrep er og bør aldri være avhengig av at enkeltmennesker låser seg inne og beskytter seg. Politiet og samfunnet har et ansvar. Politiet i Stavanger har oppnådd noe som andre forhåpentlig kan lære av.
Når politiet i Oslo løslater en overgriper som fortsatt er siktet, som er dømt for seksuelle overgrep før, og som dessuten har fått et utvisningsvedtak (dersom jeg har forstått dette riktig…) – da er det etter mine begreper feil å løslate mannen.
De fleste- faktisk så godt som alle – “overfallsvoldtekter” begås av menn av utenlandsk herkomst.
Det politisk korrekte botemidlet for dette er visstnok et kurs for innvandrere om norske kjønnsroller og kvinneroller. “Min gode mann, her i Norge må du ikke voldta kvinner, selv om de går på gaten i korte skjørt om natta.” Hallo??? Det finnes ingen samfunn i verden hvor det er lovlig å voldta kvinner. (eller andre…) Dette er en fornærmelse mot alle impliserte.
Det burde ikke være altfor vanskelig å forestille seg hvorfor menn av utenlandsk herkomst er overrepresentert på denne statistikken.
Hva slags folk er det som flykter fra hjemlandet sitt?
Enten har de vært utsatt for krigshandlinger eller forfølgelse, og er derfor selv traumatiserte og psykisk ustabile. Får de noe hjelp med dette? Sjelden. De settes på et asylmottak hvor de sitter på det uvisse i dager, uker, måneder og år – uten noe fornuftig å ta seg til.
Eller så er de allerede kriminelle, og finner det formålstjenlig å reise til et annet land for om mulig å oppnå asylstatus. Blir de silt ut og sendt hjem med første fly? Sjelden. De settes på asylmottak sammen med de traumatiserte og sitter der i dager, uker, måneder og år.
Og som den siktede voldtektsforbryteren i dette tilfellet i Oslo – det later til å være vanskelig å kvitte seg med dem.
Ikke rart at fremmedfiendtlige holdninger brer seg.
Det er neppe slik at muslimer/innvandrere/svartinger/svensker/odølinger har en større andel notoriske voldtektsforbrytere enn andre folkegrupper. Men kriminelle må siles ut – og de som ikke er kriminelle og gjerne vil jobbe og gjøre nytte for seg i samfunnet – bør få gjøre det før de er helt nedkjørt av årevis med ventetid?

3 tanker om “Jeg er bekymret

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *