Flere gode pølseforslag

Sitat aftenposten

Samhandlingsreformen krever derfor mye mer enn at folk går litt hyppigere til fastlegen sin. Det er 300000 mennesker i Norge med symptomer på diabetes. Jeg vil ha på plass tverrfaglige diabetesteam i kommunene som ringer til en med symptomer på diabetes, dagen etter at han har vært hos fastlegen, for å følge opp. Be om et møte og legge en forpliktende plan, sier Hanssen.

 

Her kan man jo stille noen forsiktige spørsmål:

Hvor er taushetsplikten? Skal fastlegene heretter ha pålegg om å angi folk med symptomer på diabetes til dette tverrfaglige diabetesteamet?

Hvordan ville du reagert på en oppringning fra et vilt fremmed menneske i et offentlig overvåkningsorgan som begynte å kreve forpliktende avtaler av deg? Dagen etter at du hadde fått en foruroligende beskjed om din helse? Jeg for min del ville blitt fly forbanna og slengt på røret.

Folk reagerer svært forskjellig på å få stilt denne diagnosen. Noen har hatt en sterk mistanke selv, de har diabetikere i familien og er helt innstilt på å endre livsstil og innrette seg etter de tiltak som er nødvendige. Andre får sjokk, og er mildt sagt lite innstilt på å endre noe som helst. Her kreves en stor jobb med motivering og oppfølging. Jeg er såpass ubeskjeden at jeg tror at fastlegen faktisk er den beste til å ivareta denne biten. Gjerne med hjelp av andre, og av offentlige retningslinjer – for all del, men vi trenger ikke flere kontrollinstanser, tror jeg.

Det står vel faktisk ikke så ille dårlig til med diabetesomsorgen som det gjør. Dette er et satsingsområde for allmennlegeforeningen. Det finnes gode retningslinjer for hvordan diabetes skal ivaretas i primærhelsetjenesten. Det finnes opplæring og kurs på de fleste lokalsykehus – hvor pasienter som har ønske om det og behov for det kan lære mer om hvordan de kan takle sykdommen sin. Diabetesforbundet gjør en utmerket jobb, jeg oppfordrer alle som får denne diagnosen til å melde seg inn.  Styrk heller disse tiltakene framfor å innføre enda mer byråkrati og overstyring. Folk bestemmer jo selv hva de spiser og hvor mye de gidder å trene uansett hvem som ringer dem eller veiver en pekefinger i ansiktet deres. Jeg kjenner pasientene mine, og vet forhåpentlig noe mer enn en totalt ukjent, statlig oppnevnt diabetesbedreviter om hvor mye pekefinger akkurat denne pasienten er mottakelig for.

Hva med redusert moms på sunn mat (kan gjerne tas igjen med økt moms på fete og søte greier…), tilskudd til livsstilkurs og treningsveiledning for folk med diabetes, flere gang- og sykkeveier, og andre positive tiltak for å fremme sunt kosthold og fysisk aktivitet for befolkningen som helhet?

7 tanker om “Flere gode pølseforslag

 1. Pølse-Hansen fornekter seg ikke, han burde holde seg til sin pølsespising og holde seg langt unna helsevesenet.

 2. Dette kan da ikke være alvorlig ment:-O
  Skulle jeg få en diabetesdiagnose ville jeg blitt rasende om jeg fikk en oppringing fra ett eller annet menneske i ett eller annet utvalg.
  Jeg har en meget grei og dyktig fastlege som kommer fra Russland. Henne håper jeg at jeg får beholde lenge:-)

  Men det er valgår, og da er det mange rare forslag som kommer fra stemmekåte politikere, og mer vil nok komme i de to ukene som er igjen til valget, akk ja…..

 3. Ikke sant? Det må da være et overgrep av dimensjoner om man skulle bli angitt til et slikt utvalg før man i det hele tatt har fått tid til å summe seg… Forhåpentlig har fastlegen vett til å presentere diagnosen i et språk den enkelte kan forholde seg til, og jobbe videre med det som trengs av livsstilsendringer derfra. Det kommunale, tverrfaglige diabetesteamet som skal ringe folk og fortelle dem hva de skal gjøre høres ut som en VELDIG dyr og dårlig greie. Så sant det er riktig presentert fra avisen da. Det skal man ikke ta for gitt at det er. En kommunal diabetessykepleier som vi kunne samarbeide med og som kunne holde kurs og veilede henviste og motiverte pasienter ville vært noe…

 4. Og pressen har hengt seg på – ikke rart – den mannens utspill bare ber om skakke oppslag. 😆

 5. Jeg er FOR tiltak som gjør det billigere å være sunn og dyrere å være usunn. Melk og frukt og grønt bør være mye billigere enn frossenpizza, smågodt, potetgull og brus. 🙁
  Og la oss ta tilrettelegging for bevegelse i samme slengen: fortau som blir kostet like ofte som gatene, uten “hopp” og med egne soner for sykelister. Sykkelstier fra nærliggende områder og inn til byene. Gode muligheter for sykkelparkering…. og gode kollektivtilbud spesielt om vinteren.
  I stedet for mer overvåkningsstat, takk. *fnys*

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *