Et klassisk tankekors.

Femten mil fra kaoset i Port-au-Prince, sitter det mennesker med paraplydrinker og nyter luksustilværelsen.

Caribbean Cruise Line eier et område nord på Haiti som brukes til anløpssted for deres cruiseskip i Karibia.

Kommentarfelter på feriefora og i avisspaltene får mange, og til dels hissige innlegg om dette.

-Tenk å sitte der og velte seg i luksus mens folk dør like i nærheten!

-Ja, men hvis de slutter å komme hit, gjør man jo situasjonen verre for folk på Haiti. Det er mange som tjener til livets opphold på disse turistene, i dette området som ikke er jordskjelvrammet. Hjelper det noen om man fratar disse OGSÅ livsgrunnlaget?

 

Selvsagt ikke. Det siste argumentet er naturligvis det eneste fornuftige. En av grunnene til at nabolandet, Den Dominikanske Republikk, klarer seg mye bedre enn Haiti (selv om dette også er et fattig land), er nettopp at de har sett sine muligheter som turistnasjon. Det er ikke få dollar som legges igjen på hotellene der i landet. Men også der ser hotellgjestene at de selv lever i en luksus som er svært langt unna standarden for den gjengse dominikaner,  som jeg blogga litt om da jeg var der i fjor. Likevel, det er nok ikke minst takket være de pengene turistene legger igjen at dette landet har hatt rimelig bra økonomisk framgang de seinere åra, og folk der har det mye bedre enn i Haiti.

Caribbean Cruise line har gitt penger til gjenoppbyggingen, og etter å ha slått fast at deres område i Labadee var uskadd, gikk neste cruiseanløp som planlagt – bortsett fra at de lastet opp mat og forsyninger til ofrene fra forrige havn. Selskapets direktør blogger om saken.

Jeg vet ikke hvordan jeg ville følt meg om jeg hadde sittet om bord på det skipet, fått vite om jordskjelvet, sett nødforsyningene lastes om bord, for så neste dag å bli sluppet fra borde i Labadee for luksusmat og paraplydrinker. Det hadde ikke vært noen god følelse.

Jeg hadde nok i det minste vært ekstra raus med tips…

Edit 21.01: CNN har en artikkel om nettopp dette i dag

9 tanker om “Et klassisk tankekors.

 1. Ja dette har jeg også tenkt på . Min umiddelbare tanke var at jeg ikke hadde gått i land, men det hadde kanskje ikke blitt noe bedre for dem som lever av denne cruisefarten……….Hadde det vært noe bedre om alle disse passasjerene hadde avlyst cruiset sitt?

 2. Det er vel noe med fremstillingen også. Er det noe Haiti IKKE trenger nå, er det at de turistene som legger igjen litt penger, forvinner helt. Etter tsunamien ba Thailand turister om å komme – intekter er viktig.

 3. Cruiset var jo allerede påbegynt. Skipet lå i Puerto Rico (tror jeg), da de fikk vite om skjelvet. Rederiet tok en rask avgjørelse om å legge til i Labadee som vanlig da de fikk høre at dette området var uskadd. Bortsett fra at de lastet inn ekstra mat og vann i Puerto Rico med tanke på ofrene. Jeg tror det var den beste avgjørelsen de kunne tatt. Folk i Labadee har sikkert familie og venner i de rammede områdene som de mer enn gjerne ønsker å hjelpe. Hva skal de ha å stille opp med hvis turistene uteblir og livsgrunnlaget deres forsvinner? Mye bedre med turister som gir ekstra mye tips pga dårlig samvittighet spør du meg. Og folk i disse områdene kommer jo så visst ikke til å få noe nødhjelp om jobben blir borte – så lenge alt fokus er på de som har det mye verre i Port -au Prince.

 4. Det er jo egentlig like mye et spørsmål om det er rett å velte seg i luksus her hjemme som for de som reiser dit, vi ser det bare ikke så godt.

  Jeg har forøvrig vært på Labadee og det er et helt avskjermet område der det nok ikke bor noen “Haitianere”. Det var noen få “innfødte” som jobbet der med å rydde solsenger ol og vi fikk streng beskjed om å ikke gi dem tips. De ville gjerne ha tips, men som gjerrig normann var det lett å følge cruiseselskapets pålegg…

 5. Her ligger vel noe av grunnen til at naboen gjør det bedre. Labadee er som du sier et helt avskjermet ormråde, og brukes vel stort sett til dagsopphold av dette Cruiseselskapet. Mens i Den Dominikanske Republikk har de bygd store, flotte hoteller på strendene som drives av lokale. Det vi bodde på var riktignok en del av en spansk kjede, men betjeningen var lokal. Og det var langt fra noe forbud mot å tipse dem. Gjorde man det, fikk man ENDA bedre service 😉 Og den var jo glimrende i ugangsopunktet.
  Det andre spørsmålet du reiser er så eksistensielt at jeg tror ikke jeg skal gå nærmere inn på det her. (men kanskje skrive en bloggpost om det seinere?)

 6. lurte på, om du nå hadde befunnet deg 15 mil unna fordi du tilfeldigvis var på cruise når dette skjedde, hadde du ikke som lege følt at du burde, om mulig, komme deg de 15 milene bort og hjelpe til? Da har du jo en sårt trengt kompetanse som ikke alle cruisepassasjerene har.

 7. Jo. Men jeg har liten tro på å brase inn som superwoman uten forbindelser, utstyr, lokalkjenskap eller noe som helst. Hadde nok forsøkt å kontakte MSF, Røde Kors, Kirkens Nødhjelp eller andre for å høre om jeg kunne gjøre nytte for meg. Bare å møte opp på døra hos noen i et land hvor man ikke kan språket ser jeg som nokså dødfødt…
  Sjansen for å bli mer et problem enn en hjelp er nok stor i så fall.
  Problemet i dette tilfellet har jo ikke vært mangel på folk som vil hjelpe, men logistikkproblemer – hvordan få godt organiserte hjelpeteam og forsyninger fram til de som trenger det. En enkeltperson som forsøker seg på et stunt ville neppe kunne gjøre stort, men snarere være i veien. Sånn som han amerikanske “medical reporteren” der borte som prøver å innbille folk at han redder verden alene. Får krampe når jeg ser ham på cnn…

 8. mente jo ikke stunt…mente som du sier å kontakte norske hjelpearbeidere på stedet for å høre.
  Det er tragisk med folks om prøver å fremme egen person i en sånn tragedie ja.

 9. For det første…ER det ikke Bare å komme inn i et slikt katastrofe ommeråde..MAN trenger noe Opplæring etc..
  Mange her vil måtte få hjelp siden, for SEN skader vil også oppstå her..JEG mener da av disse som er Rednings folk etc.
  DET er ikke for alle å se slikt, uten at det påvirker deg senere i livet..

  Klart man vil hjelpe..men det er ikke bare bare..
  Cruise skip, har en agenda å følge, etc..OG verden må gå videre uansett.
  Gi tips til dem som jobber i et lukket Cruise ommeråde er vel som å tisse i buksa..Ikke noe hjelp for annet en dem som jobber der..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *