Sopp

 

 

Vi har vært en tur på det fantastiske kantarellstedet vi fant i fjor, og plukket flere kilo. Det tegner til å bli et fantastisk soppår i år også. Og siden det hagler inn med treff fra folk som søker på sopp og innleggene fra i fjor har mistet bildene sine, så soppeblogger jeg litt i år også. Det begynner å komme kantareller og piggsopp nå. Ut og plukk! Begge er lette å kjenne igjen og regnes blant de sikre soppene. Men for all sopp-plukking gjelder: Spis IKKE noe du ikke er 100 % sikker på. Gå gjerne sammen med erfarne soppkjennere på de første turene, med mindre du er vant til å bestemme planter etter botaniske kjennetegn og er sikker på at du gjør det rett. Soppkontroll – der det finnes – er også et strålende tiltak.

Ekte kantarell:

Ekte kantarell har en karakteristisk farge, og nedløpende riller under hatten. Disse er uregelmessige. Det finnes kun en “dobbeltgjenger” – falsk kantarell – som har samme fine farge, men den har skiver og ikke nedløpende riller. Den er ikke farlig, men smaker ikke godt. Ekte kantarell har en nydelig og karakteristisk smak. Egner seg til å sprøsteke, stue eller lage suppe av. Til oppbevaring pleier jeg å bare varme dem i tørr panne til den slipper kraften og fryse ned både kraft og sopp i poser.

Hvit og gulrød piggsopp. Piggsoppen er lett kjennelig på piggene under hatten, i stedet for skiver, riller eller rør. Alle lyse piggsopper er spiselige og har sjelden mark. Brune piggsopper er ikke gode, men jeg tror ikke noen av dem er livsfarlig giftige.

Én tanke om “Sopp

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *