Jeg må slutte å lese VG

– det kan umulig være bra for blodtrykket. Hva i alle dager mener de oppslag som dette skal være godt for?
Her står jo virkelig urimelighetene i kø, noe som burde være mulig – selv for VG-journalister -å oppdage. En godt voksen kvinne forteller til biskop Kvarme at en prest har befølt/forsøkt å beføle henne. Fortsatt i følge VG, har hun gitt uttrykk for ønske om å komme seg vekk og hvile ut, og ønsket hjelp til dette.
Det har hun etter sigende fått, uvisst om det er fra kirken, menigheten, Kvarme personlig eller andre.
Deretter hisser VG seg på kvinnens vegne opp fordi Kvarme ikke verken har anmeldt forholdet eller gitt presten sparken.

Kvarme er også prest, når en kvinne forteller ham personlige ting har han taushetsplikt. Han kan derfor ikke anmelde forholdet med mindre kvinnen uttrykkelig har bedt om dette. Selv om hun har gjort dette, vil det være uheldig om biskopen i egenskap av overordnet er den som går til anmeldelse. Som hovedregel er det vel fornærmede selv som anmelder det man oppfatter som straffbare forhold. Trenger man hjelp til dette, kan man skaffe seg en advokat eller hjelp fra andre voksne.

Det går fram av avisartikkelen at Kvarme har tatt forholdet opp med angjeldende prest og gitt vedkommende veiledning. Det er vel heldigvis ikke slik verken i kirken eller andre steder (takk og pris), at udokumenterte beskyldninger om overgrep automatisk fører til oppsigelse?

Dette virker som en trist og tragisk sak uansett synsvinkel og hva som faktisk viser seg å være sannheten. Dersom det er kvinnen selv som har gått til VG for å prosedere sin sak, er det vel mer egnet til å svekke hennes troverdighet enn det motsatte. Et slikt oppslag vil være en belastning både for kvinnen selv og den beskyldte presten. Derfor burde VG etter min oppfatning vært mer varsom – i følge sine egne etiske retningslinjer. Men varsomhet er utvilsomt underordnet salgstallene der i gården.

14 tanker om “Jeg må slutte å lese VG

  1. Å sammenlikne dette med det som er rullet opp om noen katolske prester, er latterlig dumt. Hvor mye mer kan denne saken blåses opp tro?

  2. Veldig enig i det du skriver. Registrer også at VGnett endret krigstypene sine på en artikkel fra “Kjøpte seg fri” til “Kvarme: – Aldri snakk om å kjøpe seg fri” ca kl.1600. Samtidig påstår sjefredaktør Bernt Olufsen i VG frekt på Dagbladets nettsider at avisa ikke har skrevet at Kvarme betalte for taushet. Hvor useriøs går det an å bli?

  3. Nå er du vel litt rask. Hvis Kvarme gir henne 10.000,- for å dra på rekreasjon så er det noe galt for det må være første gang Kirken gir ut penger til slikt. Kvarme hevder at dette ikke hadde noe med gjeldene sak og gjøre men med all respekt – det er løgn!

    Kvarme lyver og det er ikke bra.

  4. At VG slår dette opp som en skandalesak, er i og for seg ingen overraskelse. Det er vi vant med i tabloidpressen og derfor skal vi alltid ta det de skriver med en klype salt.

    For egen del, føler jeg at det “lukter” litt av hele saken, i og med at denne godt voksne kvinnen er så oppsatt på å få sparken denne presten. Og som du selv skriver; hvis det er kvinnen selv som har gått til VG, så begynner det nesten å stinke. Kanskje 10.000 kroner ikke var nok for “all den lidelse” kvinnen angivelig skal ha blitt utsatt for.

  5. Ja, her stinker det lang vei. Dessuten er vel det vel litt seint å bli snerpete når man er 70.

  6. Superbra innlegg, helt enig. Men dette er VG`s vis, eneste grunn til at jeg henger her for tiden er for å påpeke hvor tåpelig avis VG er. Les aftenposten og morgenbladet i stede, der finner du en litt større dose med særiøsitet. VG er sell outs…

  7. Oppslag som dette er faktisk godt for noe, for det er faktisk slik at noen prester ikke vet hvor grensen går. De er sjelesørgere og vet det meste om menneskesinnet, og da også hvordan de kan manipulere mennesker i den retning de selv ønsker. Særlig når en person er i en vanskelig situasjon i livet og bruker presten som sjelesørger, og utleverer seg selv helt og holdent i god tro. Jeg vet at det er mye gråsoner her, og mange sliter med opplevelser de ikke tør å fortelle videre. Jeg ønsker at det blir satt mer fokus på dette temaet, og ikke bare på pengene, de 10.000,- som denne kvinnen fikk til rekreasjon. Det er viktig å høre på selve historien også.

  8. Selvsagt er det noen prester som ikke vet hvor grensene går. Det finnes også folk som urettmessig beskylder prester eller andre for overgrep som kun eksisterer i deres egen fantasi. Verken VG eller vi vet noe som helst om hva som er sannheten her. Det vi trenger er informasjon om hvor man kan henvende seg for å få hjelp, dersom man er utsatt for overgrep. VG er neppe rett adresse. De er jo ikke ute etter å hjelpe noen – eller hva? Jeg tviler ikke ett øyeblikk på at den som eventuelt ender opp som “skurken” her blir nådeløst uthengt i neste runde.

  9. Overgrep i det kristne miljøet er nok dessverre ikke så sjeldne som vi gjerne vil tro. Sitat fra en annen artikkel i dagens VG: “inntil i 2009 hadde ingen noensinne kartlagt omfanget av seksuelle krenkelsessaker i Den norske kirke. Tallene som Else Kari Bjerva da kunne presentere, var hardtslående: Siden 1995 hadde 300 ledere i Den norske kirke, andre kirkesamfunn eller frivillige kristne organisasjoner blitt anklaget for dette.

    Bare 30 har benektet anklagene.”

  10. Seksuelle overgrep i samfunnet eksisterer i alle typer organisajoner; idretts-, religiøse, kulturelle, politiske organsisajoner +++. Avisoppslag hver eneste måned vitner om dette. Lurer på hvorfor dette får så stor oppmerksomhet når det skjer i en religiøs organisasjon. Kan det være at enkelte journalister stiller høyere krav til andre en seg selv når det gjelder livsførsel…?

  11. Dette her blir bare så tåpelig at det lukter svindel langt på vei. Ha litt baller, da, Kvarme & co, og anse beskyldninger som grunnløse inntil de er behandlet i retten til eventuell fordel for den fornærmede.
    Først da kan vi begynne og snakke erstatning etc.

  12. Det er sjelden jeg forsvarer kirkens menn eller kvinner, men her synes jeg VG går for langt i å selge på et førstesideoppslag. At kvinnen fikk penger til rekreasjonsopphold har med medmenneskelighet å gjøre, noe man ikkke ser for mye av verken i eller utenfor kirken.

  13. Takk for alle fornuftige kommentarer på dette innlegget. Det er bra det er flere enn meg som synes VG stinker…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *