Søndagsmiddag

Det blogges mye søndagsmiddager her om dagen. Det kan skyldes at jeg liker å lage mat, og på søndagene har jeg tid og ro til å gjøre det skikkelig -og gjerne invitere eldre og yngre generasjon til bords. Alle later til å sette pris på det. I anledning farsdagen var min kjære far med samboer selvskreven gjest, og middagen var som følger:
Forretten var suppe – Aigo bouido. Dette er en fransk hvitløksuppe som skal være utmerket for leveren, blodomløpet og den generelle fysiske og åndelige helse. I tillegg til det er den svært god og svært enkel å lage. Hvis du skal servere den til folk som påstår de ikke liker hvitløk, er det bare å unnlate å si at suppen er kokt på en hel hvitløk. Den blir så godt kokt og har så mange andre smaker, at igjen gjetter at hvitløk er det viktigste. Serveres med godt brød og parmesan. Jeg hadde bakt brioche i dag – det var godt, men sannelig ganske mektig. Her er suppekjelen, med hvitløksfedd, persillekvaster og det hele. Mangla salvie, men det var ingen krise, tror jeg… Spises med brød og strø over parmesan. Og suppa ser ikke slik ut når den serveres. I suppeterrinen visper man 3 eggeplommer og noen spiseskjeer olivenolje – så siles innholdet i kasserollen forsiktig oppi der under stadig visping. Suppa blir delikat lysegul og smaker vidunderlig.
image

Hovedretten var ælj. Hadde kjøpt et stykke flatbiff og tilberedte etter Andreas Viestads anvisninger. Brunet i panne, deretter stekt i leirgryte på svak varme. Laaangsomt. Steketermometer på 60 grader passer nok smaken her i heimen. Som jeg har blogga før, er det nok ingen som er flinke med trancheringen ved bordet her i huset,så jeg lagde steken ganske tidlig på dagen, kjølte ned og skar opp på maskin og danderte på fat med løk og stekte kantareller:
image
Her er det som ble igjen i leirgryta – bra til grunnlag for saus.

image
Aspargesbønner, ferske denne gangen. Varmet med brunet brødrasp, strø over parmesan når du skal spise dem, det er nammenam. Auberginekrem ble også laget, den var god, men ikke særlig fotogen.

image
Og desserten var Dronning Mauds fromasj. Denne ble oppfunnet i Haugesund under kroningsferden til Maud og Haakon i 1906, og er siden blitt en klassiker. Da mannfolket fikk denne glasskålen i gave, så jeg bare for meg denne desserten, og nå ble den endelig laget. Den består av lag med jordbær (jeg brukte rørte og fryste…) fromasj av egg, portvin og kremfløte og reven eller høvlet sjokolade. Godt, men svært mektig.

image

Og til kaffen hadde vi Nigellas kake som også ble bakt forrige helg. Den tåler en gjentakelse 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *