Syrintid….

Alle syrinene her i hagen er gamle. Noen er nok kjøpt på gartneri, men jeg tror de fleste er gravd opp som rotskudd fra en fraflyttet husmannsplass på Ring et sted. Nå har de stått her i hagen i over førti år også, og dufter like himmelsk hvert år. De står litt her og der, så på denne tiden av året kjenner man duften i hele hagen. Syrinene er også noe av det som gir hagen perspektiv og historie. De er plantet her av mine foreldre – hvem vet hvordan de havnet på den husmannsplassen – eller hvor lenge de har stått der.
Hagens vakreste akkurat nå, tror jeg må være rhododendron yakushimanum Polaris

(lånt bilde hos denne gartneren: http://www.lubera.ch/shop/shop_de.html)
Hadde den i gamlehagen, og ble svært glad da jeg fant den igjen. Ikke så ofte å se i salg, men den er perfekt for innlandsklima, blomstrer fenomenalt med de lekreste rosanyanser.
Eventuelt er det prydepletreet – som nå er på hell og har antatt en gammelrosa nyanse. Skulle man ha noe å klage på på denne tiden av året, måtte det være at det går så FORT. Man har knapt nok rukket å glede seg over en skjønnhetsåpenbaring før den visner, og neste tar over.
I bedet hvor mine blå perleblomster nå er i ferd med å takke for seg, er det kommet opp noen andre blå som foreløpig står i knopp. Jeg lurer på om dette er Arilds “stinkende løk”? Er mektig spent og skal ta bilde når de springer ut. Fantastiske greier hvis de riktige “bluebells” klarer seg her!

0 tanker om “Syrintid….

  1. Jeg har en nydelig syrin like ved terassen min som jeg nyter synet og lukten av hvert år. Føler meg heldig 🙂

  2. Ja syriner har en helt spesiell duft. Minner meg om barndommen og summende humler.
    Har en gammel bak huset men den ser jeg nesten ikke. Montro om jeg skal prøve å ta litt stiklinger?

  3. Hehe. Man kan sikkert ha en hage uten syriner. Tror ikke jeg ville prioritert syrin hvis jeg hadde 45 kvm hage. Men de dufter jo himmelsk den tiden de står på, og gir herlige duftassosiasjoner til en fantastisk tid på året.
    Og når er en hage en gammel hage? Lurer på om dette har noe med generasjoner å gjøre. Hagen min er anlagt av mine foreldre, tidlig på sekstitallet. Før det var det dels skog og myrlende, dels jordbruksland. Med derav følgende variasjon i jordsmonnet. Mine foreldre var langt fra hagegale, så hagen har endret seg radikalt siden vi flyttet inn her i 1999. Men syrinene er noe av det som knytter linjene bakover.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *