Ytringsfrihet eller folkeskikk – personlig eller politisk?

Fordelen med å blogge – og ikke minst med å gå seg en skogstur og tenke litt, er at man kan jo komme på bedre tanker.
Jeg skrev noen ord om Muhammed-karikaturene i mitt forrige blogginnlegg om ytringsfrihet. Allerede da jeg skrev det, kjente jeg at det føltes ikke helt riktig, men først nå har det gått opp for meg hva det var som skurret.

Poenget med ytringsfrihet er først og fremst å beskytte retten til politiske ytringer, selv om de går på tvers av makthavernes oppfatninger.
Selvsagt er det viktig å utfordre folk som truer meningsmotstandere med bomber og granater, men er det nødvendig å framstille Muhammed som en gris?
Et lite signal om svaret på det er kanskje at den eneste som publiserte tegningene her i landet, var redaktøren for en av landets mest kristenfundamentalistiske publikasjoner.
Det var jo på en måte modig gjort, men han ville selvsagt ikke drømme om å publisere en tilsvarende muslimsk karikatur av Jesus – ville han?
Og hva er vitsen med å gjøre narr av folks religion? Hadde det ikke vært mer av en spenstig politisk ytring å karikere Osama Bin Laden? Eller noen andre som kommer med vemmelige eller voldelige politiske ytringer her og nå? Muhammed er jo død for en stund siden.
Det er jo ikke religionen som er problemet. Alle muslimer er ikke terrorister, like lite som alle kristne er det.
Det står noe i lovverket om berettighet harme.

Men unnskylder det springskaller?
Men dess mer man tenker på dette, jo vanskeligere blir det.
Det er rimelig å ta hensyn til sin nestes tro, familie og følelser. Man kan ikke påberope seg ytringsfrihet som unnskyldning for å kalle søstra til folk stygge ting.
Kan man gjøre det for å framstille Muhammed som en gris? Er det nyttig på noen måte, viktig, politisk frigjørende eller på annen måte konstruktivt? Eller er det bare dårlig folkeskikk?

0 tanker om “Ytringsfrihet eller folkeskikk – personlig eller politisk?

 1. Det er viktig som du sier å utfordre folk som truer med og gjenomfører terror mot meningsmotstandere, men det er ikke av den grunn riktig eller nødvendig å gi avkall på folkeskikken. Når Mohammed ble karikert var da for å utfordre meningsmotstandere eller som jeg oppfatter det for å latterliggjøre og håne?

 2. Kan ikke bli enigere!

  Hører med til barnelærdommen at man ikke skal tråkke på folks religion. Skjønner ikke engang poenget?

  Dessverre er det svært populært blant tilsynelatende oppegående mediefolk å dytte “ytringsfriheten” foran seg. Har de ikke skjønt noen ting, eller er de bare fulle av f.?

 3. Du har mange spennende og viktige tanker for tiden Hilde! Jeg er helt enig i at man tråkker ikke på folks religion, og man tråkker heller ikke på folks følelser.

 4. Men det er da noen interessante og litt vanskelige gråsoner her. Greit at man skal være snill og høflig og sånn, men vi skal vel likevel si fra – kraftig – når noen praktiserer sin religion på en måte som går ut over andre? Enten det nå er islamistiske bombekastere eller kristenfundamentalistiske abortmotstandere som skyter gynekologer.
  Det er vel noe med å ta ballen og ikke mannen her , eller snarere motsatt kanskje…- Ta mannen, ikke religionen ;-). Osama bin Laden og ikke Muhammed

 5. Men vi må jo nesten tråkke litt på følelsene til de som føler at de har rett til å drepe oss i religionens navn. Ellers blir vi jo drept…

 6. Å framstille Muhammed som en gris er kun egnet til å såre og opprøre muslimer, og det vet man før man gjør framstillingen. Jeg har vanskelig å se hvordan det skal være en politisk ytring. Jeg synes det er dårlig gjort. Samtidig synes jeg at reaksjonene, være nå så oppiskede og konstruerte de vil, er over en viss grense.

 7. Joda vi skal si ifra, men det gir oss ingen grunn til å si ifra med spott. Hvis vi voksne med ytringsfriheten som skjold kan mobbe og trakasere, hvordan skal vi da lære våre barn og unge å ta avstand fra mobbing?

 8. Å framstille Muhammed som en gris er å fornærme og spotte mange fredelige folk som aldri kunne drømme om å terrorisere noen – helt enig.
  Men å framstille Bin Laden som en djevel, George Bush som en ape eller hva med
  denne

  Satire er et kraftig våpen, men også en trøst og en måte å holde motet og moralen oppe…

 9. For noen år siden hånte Otto Jespersen i Torsdagsklubben en kvinne som hadde stått fram og fortalt om sine psykiske problemer. Det er virkelig å tråkke på folks følelser!

 10. For noen år siden hånte Otto Jespersen i Torsdagsklubben en kvinne som hadde stått fram og fortalt om sine psykiske problemer. Det er virkelig å tråkke på folks følelser!

  Huff ja. Han hadde jo noe å si om Bondevik i så måte også. Blant annet sa han jo faktisk at Bondevik burde ta livet av seg. Da en anonym person sendte en patron til Jespersen neste dag, uten kommentar, var det visst ikke så morsomt lenger- Jespersen gikk til anmeldelse. *rister på hodet*

 11. Har du lest Lars Saabye Christensens novelle “Grisen”? Han sier i fra på en ordentlig og ryddig måte. Selvfølgelig kan man ikke unngå å såre mennesker når man hevder det de gjør eller sier er galt, men det er langt fra å spotte eller håne. Ingen mennesker liker å bli kritisert eller nektet noe de selv ønsker sterkt. Men man kan ikke tillate alt bare for å unngå at noen blir såret, på den måten kommer man aldri i mål. Noen vil uansett føle seg urettferdig behandlet eller tråkket på.

 12. Det er da en viss forskjell på å håne selve guddommen, som å harselere med eller kritisrere et eller flere “sære” biting man har funnet på (klesderakt eller føde eller….) for å tro seg å være lydig mot/praktisere “den rette” lære. Her er det uendelig mange mer eller mindre sekteriske eller masseutbredte nevroser (ofte kalt ritualer) å ta tak i…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.