Det begynner å bli på tide å planlegge sommerferien – dersom du ikke er av de forutseende som har gjort dette for lengst. Samtidig ser det endelig ut til at folk virkelig begynner å få øynene opp for at dersom klima og miljø skal være levelig for våre barn og barnebarn, må vi gjøre noe. Nå. Alle sammen.
Denne tabellen har versert på Facebook (angivelig fra Framtiden i våre hender, selv om jeg ikke finner den på deres nettside)
Jeg trodde egentlig det verste du kunne gjøre var å fly. Men det er muligens ikke slik at all båttransport er like ille som å dra på cruise? Det er det antagelig ikke – det er et politisk mål for EU å flytte mer godstransport over fra vei til tog og båt, av miljøhensyn. Særlig Color Line ser ut til å være en pådriver for miljøvennlig sjøtransport. Buffeten deres på turen fra Larvik til Hirtshals er også en opplevelse som er å anbefale… Jeg vil anta at forskjellen ligger i flere ting, ikke minst størrelsen. Rutegående båter er ikke på langt nær så store som cruiseskip, de skal ikke ha med seg så mange handlegater og heller ikke fullt så mange underholdningstilbud, antakelig.
Hvis du, i likhet med undertegnede, er i ferd med å dra på åra, så husker du kanskje at Interrail ble lansert i 1972. Det var ment å skulle være et engangstilfelle, en jubileumsgimmick, og tilbudet var kun til ungdom, jeg husker ikke hva aldersgrensen var. Men det ble så populært at det har fortsatt siden, og aldersgrensen er stadig utvidet. Nå kan alle dra, også gamlinger. Mannfolket og jeg har vært på tre turer de siste årene, og planlegger den fjerde om få uker. På syttitallet var det ryggsekk og telt som gjaldt, nå har vi trillekoffert med hjul og komfortabel overnatting.
Og det er ikke bare den miljøvennlige siden av saken som er fordelaktig. På syttitallet startet alle interrailturer med nattoget til København, gjerne i en vogn full av feriestemte ungdommer (og sikkert noen voksne som forgjeves prøvde å sove). Nå er dette tilbudet nedlagt. Så vi har gjerne startet med båten til København. Første året insisterte dumme meg på å ta fly fra København til Berlin. For å spare tid… Det kunne jeg ha spart meg. Togene i tyskland er kjappe som lyn(tog)…hehe. Hvis du tar fly, må du komme deg til flyplassen, som ligger langt utenfor de fleste byer. Du må vente og stå i kø i 1-2 timer før du blir stappet inn i en sardinboks, og så er det samme prosedyre på bestemmelsesstedet. Med tog spaserer du fra hotellet til Hovedbanegården, sitter komfortabelt på toget og kan rusle til restaurantvognen og kose deg med mat og drikke, du spaserer ut igjen av toget i sentrum av Berlin og kan rusle til hotellet. Har du spart noe tid, er det snakk om minutter, og toget sparer deg for både irritasjoner, ergrelser og køståing, og du kan nyte landskapet underveis.
Vi har ofte lagt turen østover, i retning Tsjekkia, Slovakia og Østerrike. Det er mange grunner til dette. Vakre landskaper, rimelige priser, og det er ikke vanskelig å unngå de verste turisthordene. Praha er en yndlingsby for undertegnede, men det lar seg ikke nekte at du går i kø ved de mest populære turistattraksjonene. Skal du hit, bo på Mala Strana og prøv å se deg litt om utenfor allfarvei. Men hvorfor ikke dra til Brno? Selv om du ikke klarer å uttale det, er det en like sjarmerende by som Praha, fint lite turister, og mye å få med seg. Eller Bratislava? Som også er noe av en yndlingsby. Svært sjarmerende, få turister og ikke minst fantastisk beliggenhet. Vi tilbrakte en gang en uke her, og brukte tog til å farte rundt til fire land, uten minste stress. Det var vel da ideen om interrail ble unnfanget.
I fjor gikk turen hovedsaklig til Frankrike og Tyskland. Vi oppdaget at nattogene i Europa dessverre stort sett er nedlagt. Synd og skam.
Om noen uker går turen til Storbritannia, dessverre må man fly fram og tilbake, men jeg gleder meg til å reise rundt på kryss og tvers. Med eller uten kniplepute..