Frimurerlosjen – barnehage for de store gutta

 

clipped from www.tv2.no
  blog it

Avslørt, nok en gang…
Dette kommer jo fram i pressen med jevne mellomrom, men får stort sett liten oppmerksomhet ellers.
Hva er det som får tilsynelatende oppegående personer til å drive med noe så latterlig som dette?
Hallo? Du kommer sliten hjem etter en lang dag, går i gutteklubben hvor du slapper av med å leke med skjeletter og legge folk i likkister, for så å gå fornøyd hjem ved midnattstider? Er det normale folk som gjør sånt?

Jeg begriper det ikke, men teoriene om verdensherredømme og stor innflytelse i samfunnet tar jeg med en stor klype salt. Det forekommer sikkert en hel del manglende fartsbøter, økonomisk småsnusk av den typen Roger Aase forteller om og lignende, men denne gjengen har neppe monopol på landets korrupsjon, de er vel antagelig ikke engang ledende i så måte.
Selv om det finnes noen spektakulære tilfeller.
Jeg må tilstå at jeg lurte litt da Stormesteren i sin tid gikk bombastisk ut i avisene – to dager før Finance Credit-rettssaken skulle starte – og ekskluderte Trond Kristoffersen, samtidig som han framholdt at Torgeir Stensrud var en real kar…
Men det var sikkert ikke ment som noen føring til frimurerdommeren, det kunne bare virke sånn. Og dette ble sannelig framført i full offentlighet, det skal jo sies.

Gjennomsnittlig opptaksalder i denne ærverdige forsamling samsvarer typisk nok med panikkalderen – ca 45.
Noen bytter ut kjerringa med en yngre utgave, andre begynner i losjen. Det kommer vel litt an på ork og kapasitet hvilken løsning man foretrekker for å få litt fri fra kjerringmaset. =))

Deres omtale av kvinner er jo et kapittel for seg.
Den danske frimurerlosjen har en fornøyelig artikkel om dette.
(edit: Den danske frimurerlosjen har endret sidene sine og fjernet lenken til denne artikkelen fra hjemmesiden sin, men artikkelen finnes fortsatt. Mulig de skjønte at den var mer latter- enn tillitvekkende, hehe)
For den som ikke gidder å lese alt dette:
Kvinner kan ikke tas opp i “logen” fordi de er for forfengelige til å stille i samme antrekk som sidemannen(kvinnen…), de ville ikke klare å holde kjeft så lang tid som det tar å gjennomføre ritualene, og dessuten fordi de antagelig ville begynne å fnise der hvor menn utelukkende ser et “vakkert og høytidelig” rituale.
Det siste er utvilsomt helt riktig.

Som min datter sa under programmet i går: Dette er jo akkurat sånn hemmelig klubb som venninna mi og jeg hadde da vi gikk i barnehagen. Det var ikke fritt for at vi fniste litt heller.

Jeg synes TV2-programmet var interessant, men litt for kort til å gå noe særlig i dybden. Typisk, og nokså feigt, var det jo at “Stormesteren” verken ville delta eller kommentere “fordi TV2 bruker kilder som vi ikke stoler på”. Nei det skulle ta seg ut – enhver journalist må selvsagt kun benytte kilder som frimurerlosjen godkjenner.

Det hadde også vært interessant å høre en god forklaring på hvordan det er mulig å bli et bedre menneske av å kle seg ut som tempelridder i krøllete laken og fly rundt og fekte med sverd, leke seg med hodeskaller og likkister, og attpå til prestere å kalle dette for kristendom.
Jeg har i alle fall et bilde av Jesus som en opprører på de svakes side – som snakket med både fattige, syndere, kvinner og barn.
Har liksom litt vanskelig for å se denne skikkelsen for meg iført snippkjole, “prydelser” og lekeordensbånd som disse gubbene har for vane å spjåke seg ut med.
Men dette er antagelig for vanskelig for oss uopplyste og uinnvidde, de store gutta skjønner nok dette bedre…

PS
Dagens Voltaire, som dukket opp i det klokka passerte midnatt, var kanskje et godt a propos?
“Those who can make you believe absurdities, can make you commit atrocities”

17 tanker om “Frimurerlosjen – barnehage for de store gutta

 1. Voltairesitatet (skal tro hvordan det lyder på originalspråket?) var uhyre treffende!
  Har du lest Kim Småges “Kainan”, forresten?

 2. Vel, programmet var så tynt at det var morsomt. Tror nok at fordeler ved bekjentskap finner man overalt i alle slags miljøer. Jeg er vokst opp i en lege-familie, og vet fordelene (og ulempene) ved dette. Min mor jobbet mye i retten før, og kan fortelle om problemer med folk som kjente hverandre av forskjellige grunner. En gang var det dommer og tiltalt, som hadde barna sine sammen på baletten… ja-ja.
  Jeg er også vokst opp i Frimureloge-miljø. Min far er i 10 grad og tror ikke han hogger så veldig mange hoder av noen. Ikke har han noe spesielt inflytelse på noe heller. Men han koser seg i logen. Slapper av fra mammas mas og stress av og til. Min mor hadde jo sine ting, som Lady circle, rips, syforening, ja you name it. Hvis de har lyst å lage noe mystikk rundt det, så synes jeg det er greit. De gjør utrolig mye godt arbeid som ikke kommer fram her.
  Tror det finnes værre ting i landet enn dette. Ha-ha!! Tror det er sjalusi fra dem som har søkt og ikke kommet inn, som skaper dette her. Typisk.
  Min mann er i trav-miljøet, og DER er det mye fordeler med hvem som eier hvilke hester han har stelt, om de har vunnet eller ikke. Politier, advokater, rørleggere.. joda. Mye snusk her og. 🙂

 3. jeg har lest Kainan – var egentlig ikke spesielt imponert, selv om hennes beskrivelse av fjerdegradsritualet og opptaksritualet i all hovedsak er korrekt.
  Roger Aase som deltok i dette programmet og i Tabloid-diskusjonen dagen etter er ikke sjalu fordi han ikke ble tatt opp. Han trakk seg etter at han var blitt medlem av styret for losjen i Trondheim, fordi han mente det var manglende vilje til å rydde opp i økonomisk rot der. Det forekommer vel uhyre sjelden at noen ikke tas opp hvis de ønsker det, så lenge de ikke har et kriminelt rulleblad.
  Korrupsjon forekommer nok mange steder, ja – vi er ikke så uskyldsblå som vi vil ha det til her i landet. Så det er synd hvis vi mister Eva Joly.

  Det er nok også mange, spesielt eldre, enslige menn, som har stor glede av losjen. De har ofte dårlig nettverk, dårlig kosthold og er ensomme.

  De færreste ting har bare negative sider.
  Hovedgrunnen til alt hemmelighetskremmeriet er nok at allmennheten ville le seg ihjel hvis det de driver med foregikk i full offentlighet.
  Betenkelighetene er først og fremst den udemokratiske og lukkede strukturen – og kvinnesynet. Dersom en mann virkelig tar dette alvorlig – og mener at hans viktigste utvikling som menneske skjer i denne forsamlingen – hva gjør det med hans forhold til sin kone? Han har jo ikke lov til å fortelle et pip om hva han driver med….

 4. Enig med du, Hilde. I det bingenske hjem har vi et lite problem. Mor ler hver gang far skal i losjen. Har store problemer med å svelge dette hemmelighetskrulleriet. Jeg NEKTER å være med på sammenkomster i deres regi. Å, nei – dette ligger ikke i samme gate som syklubber. Eh, ja – de kler seg i rare klær. Så ikke programmet, det ligger vel på nett.

 5. Samme problemet her i huset, solfrid. Mannfolket får i det minste godt betalt for å gå dit – jobb er jobb. Dustete er det åkkesom 😉

 6. Herliland.. jeg synes det er fint at “gutta” får ha en “barnehage” å gå til som de er bare gutter. Vi kvinner gnaver oss inn i livet deres overalt. Stakkars små krek, klarer ikke å forholde seg til oss overalt. He-he.

 7. Men er alle menn stakkars små krek, da?
  Jeg vil jo tro og håpe at det er noen som tåler dagens lys, og ikke er av den typen som kravler ned i jorda når du løfter på en stein i hagen…

 8. Vel, dustete kan jeg ikke si det er, siden jeg ikke har vert med selv, ikke sant? 🙂 Men det er jo lov å sette spørsmål. Men jeg synes det er litt feil å kritisere så veldig noe som en egentlig vet lite om. Og jeg synes det er megadustete at voksne folk sitter å skriker på en fotballstadion utkledde i rare hatter, for så å gå å drikke seg snytings og sloss på byen etterpå. Men mange synes dette er kjempekult. Men for all del. “Il mondo è bello perchè varia.” -Verden er vakker fordi den varierer.
  Men jeg må innrømme at Pappa ser ganske flott ut i smoking, sverd og medaljer. Heldigvis er han en mann med mye selvironi og humor. Og kan fint stå foran speilet å humre av seg selv. Finnes dummere ting å gå med enn det. 🙂

 9. For noen år siden brukte jeg en del tid på å sette meg grundig inn i dette. Diskuterte blant annet en del med både ihuga og frafalne frimurere. En av de førstnevnte lot falle følgende bemerkning:
  Jeg tror ikke du finner mange innenfor losjen som vet så mye om dette som deg.
  Jeg tok det som et kompliment – mannen var hyggelig, selv om vi nok er uenige om mange ting. Og jeg skal ikke røpe hans identitet, selv om jeg etter hvert fant det ut (diskusjonen foregikk på nett, jeg har aldri truffet vedkommende personlig). Men jeg tar det også til inntekt for at jeg faktisk vet hva jeg snakker om i denne sammenhengen.
  Når det er sagt, er jeg sikker på at faren din kler sverd, men de bruker ikke smoking i losjen – det er enten mørk dress eller snippkjole med sort vest.
  Det må være lov å kritisere et system og en institusjon – og samtidig være klar over at det finnes mange bra enkeltmennesker innenfor systemet som har et annet syn enn en selv.

 10. Så ikke programmet, men vet litt om emnet. Et familiemedlem var høyt oppe i en internasjonal frimurerlosje og ble gravlag med pomp og prakt i London flere år siden. Det er jo helt greit å kritisere dette opplegget, men det er lite berettiget når det stort sett er “dustete klær” “leike med hodeskaller” etc som blir dratt frem. Det hele er jo kun tradisjon, og like teit som at folk tar av seg lua når de spiser middag i den forstand.

  Det at det stort sett er tapere uten venner som henger i losjen for å ha et sosialliv, er jo bare et barnslig utsagn som vitner mer om sjalusi enn annet. Synes det hele er en bortkastet ting å kritisere, dette er som et symøte for relativt oppegående mannfolk. Og det kommer sikkert mer konstruktive ytringer enn terningast til “den nye rosa Luis vitton vesken”. <- Se nå generaliserte jeg visst jeg også..

 11. Staffasjen er ikke det viktigste nei. Det er hva dette systemet gjør med folk som er skummelt og kritikkverdig.

 12. Tilbaketråkk: Barnehage for de store gutta, del 2 « hildegoghagen

 13. Tilbaketråkk: Dagens Voltaire « hildegoghagen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *