Missa Pro Pace – igjen…

Nå er CD’n kommet.  For de som ikke leser her hele tida: Missa Pro Pace er et verk som er skrevet av den polske komponisten Felix Nowowievski i 1936. Det har så langt vært lite kjent. Noen polske kor har sunget det, og det eksisterer et opptak som ble spilt i NRK en kveld som to av våre kormedlemmer var på vei til Gardermoen. Verket gjorde et slikt inntrykk på dem at de bestemte seg straks for å skaffe seg en CD for å kunne høre det igjen. Men det viste seg lettere sagt enn gjort. Dette verket var ikke innspilt på noen kommersielt tilgjengelig CD. Det var heller ikke lett å finne noter, viste det seg – men våre to kormedlemmer ga seg ikke, og ved hjelp av en polsk innflyttet dame, klarte de å spore opp både noter og den ene innspillingen som fantes i Polen, så koret vårt øvde den inn, og nå har vi laget en innspilling. Det var stas. Første gangen vi framførte det, kom Polens ambassadør og hørte på, og vi er nå invitert til en svær korfestival i Polen. 

Flere norske kor har også etterhvert oppdaget verket, og det er jo  bra. Men jeg tror vi er de første som har laget en innspilling. Verket bærer preg av den tiden det er skrevet i. Man kan høre de truende skyene som samler seg over Europa, og de redde menneskene. I første satsen er dette tydelig. Jeg får litt Disney-følelse her  (for de som har sett Skjønnheten og Udyret. Koret synger et forsiktig Kyrie Eleison (Herre, miskunne deg) – og orgelet bare drønner ivei…) Hele CD’n viser et flott verk, og et kor som har både sine gode og litt lurvete sider, hehe. Men den fins nå heretter å få kjøpt – for den som måtte være interessert. Mannfolket spiller orgel – Ringsaker Kantori synger.

3 tanker om “Missa Pro Pace – igjen…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *