Førstejuledagsfrokost

 

 

Her er litt av maten og litt av gjestene… 36 stk. Det er koselig å samle slekta, selv om jeg fikk for lite tid til å prate med folk i år. Mannfolket var opptatt med bilberging, det er han som pleier å stå for kaffekokingen. Døtrene var flinke da.
Julemat til 36 personer er først og fremst et spørsmål om logistikk. 19. desember er sildedagen, da legges også oksefileten til graving. 4 typer sild i år, jeg forsøkte meg for første gang på tomatsild. Brukte denne oppskriften, sånn bortimot. De andre sildene legges i en lake av 1 del vann, 1 del eddik (7%) og 1 del sukker. Bortsett fra sherrysilden som har 1 del vann, 2 deler sherry og bare en liten dash med eddik. Sherrysilden har for øvrig løk, druer og valnøtter – og krydres med nellik og dill. Glassmestersilden har tynne gulrotskiver i tillegg til masse løk, og krydres med sennepsfrø, sursildkrydder og laurbærblad. Og masse dill. Paprikasilden har paprika og sølvløk, og krydres med sursildkrydder og masse dill. Dill er tingen.
Gravet kjøtt er også veldig enkelt. Like derer salt og sukker (ca 1 dl av hvert) blandes sammen og det krydderet man måtte ønske tilsettes. Jeg pleier å bruke rikelig med basilikum til jul. Det viktigste her er hygiene. Kjøttet snus hver dag, og etter 5-6 dager er det ferdig. Serveres enten med sennepssaus eller rømme iblandet hele tyttebær. Det siste er best…
Karamellpuddingen kokte jeg også i god tid i år – det gikk aldeles brillefint, det skal jeg fortsette med. Mindre stress like innpå. Karamellpudding er en enkel og rimelig dessert som alltid er populær.
Juleskinken er ferdigkjøpt, spekematen og røkelaksen er milde gaver.
Kyllingleverposteien har jeg lånt oppskrift hos Gunda til. Den er kjempegod. Kokte sylte selv i år også, det er egentlig veldig lett når man ikke gyver løs på et hode som må vannes ut og sånn. Brukte en bit ribbe og en høne – det ble jo bare megagodt.
Ribbe, innmatpølse, pinnekjøtt, surkål, kålrotstappe og riskrem er rester fra i går – multekrem av bestefars siste multeglass. Den måtte spises med andakt.
Nå er vil vel belåtne, jeg har slitne bein. I morgen skal jeg på jobb, så oppvasken tilfaller noen andre.

2 tanker om “Førstejuledagsfrokost

  1. Herlighet! Har bare hatt mor i år, jeg. Men er egentlig like “utblåst” som etter de større slektssamlinger, siden hun hadde et massivt slag i høst, og trenger tett oppfølging…

    Men veldig hyggelig feiring ble det 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *