Hollandaise på en tirsdag og litt mimring over gammel yndlingskokebok

Grunnen til at jeg har gått helt av skaftet med matinnlegg her i bloggen (det gir seg nok snart…), er at jeg etter mange år på nytt har overtatt middagslagingen i heimen. Med et klart nyttårsforsett om sunnere og rimeligere mat, og mindre kasting av bedervede greier. Mannfolket overtok for mange år siden, fordi han var først hjemme, og når jeg endelig kom med maten var det mange grinete og sultne unger, for ikke å snakke om hvor grinete og sulten mor var. Nå er vi bare tre hjemme til vanlig, og Kjersti er som regel den seineste, så jeg kan lage mat i ro og mak.

I dag var det laksefilet, og siden den var på tilbud til 39 kroner, og jeg har ny og fancy Bamix, så tenkte jeg å lage hollandaisen selv. Det har jeg ikke gjort på år og dag (fy skam), kun pulver har det vært her i heimen…

Men jeg har lært to ting.

Det går ikke å gjøre det på denne måten:

I alle fall ikke med bare 2-3 egg. Da jeg helte smøret oppi der, ble det alt for varmt, egget koagulerte og det hele skilte seg grundig. Ny porsjon. Samme framgangsmåte, men jeg helte det klarete smøret oppi litt etter litt, MENS jeg vispet. Funka suverent. Tilsett sitronsaft, cayennepepper eller hva du måtte ønske – jeg hadde også oppi litt matfløte, for sausen ble VELDIG tykk (og veldig fet…)

Det andre trikset jeg lærte var den enkleste måten å skille egg. Vask hendene. Knekk egget og slipp det opp i den ene hånden. Eggehviten renner ut mellom fingrene! Mye lettere enn å kvelve den fram og tilbake i de spisse eggeskallene som gjerne punkterer plommen. Eureka!

Laksefileten ble bestrødd med rikelig av Brimis fiskekrydder og stekt på svak varme i panne med lokk. Kokte poteter og tzatziki (enkel type med kun litt hvitløk og sitron…) formedelst rester av creme fraiche i kjøleskapet. Så det ble nok ernæringsmessig litt mye fett i denne middagen, men vi får ta det igjen utover uka….

Så var det mimringen da.

Hollandaise er den femte av de klassiske sausene – introdusert av Auguste Escoffier. Som skrev en av mine eldste yndlingskokebøker: The complete Guide to the Art of Modern Cookery. Oversatt utgave, den franske hadde jeg nok ikke klart å fordøye.

Så sist jeg lagde Hollandaise var det med vannbad og visp – det funker unektelig lettere med Bamix.

6 tanker om “Hollandaise på en tirsdag og litt mimring over gammel yndlingskokebok

  1. Har du den derre deluxe Gordon Ramsay-varianten, eller? Den ser skikkelig fristende ut. Jeg har en jeg er misfornøyd med, og har lurt på om jeg skal legge litt press på min kjære.
    Viktig spørsmål: må du holde strømbryteren inne hele tida mens du bruker bamixen? Det må man på min, og det kan bli temmelig krampaktig. Elendig ergonomi.

  2. Nei, jeg har ikke Gordon Ramsay deluxe varianten. Betaler ikke en tusenlapp ekstra for video av Gordon Ramsay som jeg kan se gratis på youtube. Jeg gikk for den aller enkleste varianten, for man kan alltids kjøpe så mange tilbehør man vil når man skjønner at man trenger det. Ja, man må holde strømbryteren inne, tror jeg man må på alle stavmiksere. Jeg har ikke opplevd noen problemer med det? Bamix er god å holde i, selv om den nok er ørlite tyngre enn mange andre. Kommer nok til å kjøpe et ekstra knivblad etterhvert, og muligens den dingsen som maler krydder og sånn?

  3. Bamix er Bamix, nemlig. De har to varianter – en med litt lengre stav. Det kan være kjekt hvis man ofte lager mat i DIGRE kjeler (type kantine…), men det tror jeg ikke at jeg har bruk for. Ellers er forskjellen kun tilbehøret og stativet. Jeg har den uansett i skuffen, og tilbehøret kan jeg kjøpe når jeg vil.

  4. Er det videoen som koster, altså? hahaha, den var god! Jeg er mest opptatt av at knivbladene er gode og vispen likeså. Ad knapp/holde inne, så bruker jeg stavmikser når jeg (ikke så ofte) lager majones, og da får jeg krampe i fingrene av å holde inne knappen, og jeg er ganske sterk i fingrene, så det er nok min stavmikser som ikke er helt god, da, for det skal ikke behøve å være slik, synes jeg. Til maling av krydder har jeg en liten elektrisk kaffekvern som funker helt fint.

  5. Du får video, kokebok (trur eg…) og en dings som heter noe med Gordon Ramsay ;-), og jeg tror også litt mer tilbehør enn jeg har. Men ta en titt på Bamix sin produktside, så ser du. De har i det alt vesentlige to modeller, men en del fancy farger og tilbehør. Og en del fine stativer som du kan te fram din fancy rosa (eller med sveitsisk flaggmønster…) Bamix i kjøkkenet. Jeg går som sagt for standard hvit og grå og legger den i skuffen når den ikke er i bruk. Jeg er meget godt fornøyd, men litt betenkt over den markedsføringslinja de later til å ha lagt seg på. De burde vel heller tenke på å utvikle produktet slik at folk som Gordon fortsetter å bruke det. Mulig han er kjøpt og betalt, men den neste superkokken må de jo fortsatt gjøre et visst inntrykk på?

  6. Når jeg ser på videoen igjen, så ser jeg at Chef Livingstone har skilt det klarete smøret fra melkeguggene og derved antagelig kjølt det ned litt Det er nok greia ja – han heller det ikke rett fra panna slik jeg prøvde først

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *