Lørdag – på hjemvei…

Fredag kveld gikk vi med noe bange anelser til “Wienerkonsert” – siden vi aldri fikk somlet oss til å bestille operabilletter til første dagen. Det var vel egentlig like bra, etter å ha stått opp klokka fire og reist hele dagen, ville nok Tosca vært for drøy kost på sene kvelden. For ikke å gå fullstendig glipp av musikk i valsenes by, meldte vi oss derfor på reiseselskapets opplegg. Dette var et kammerorkester som holder hus i et gammelt palass, og spilte Strauss og Mozart på gamle instrumenter, i biedermeierkostymer.
Her er hjemmesiden deres.
Dette var helt åpenbart et arrangement med turister som målgruppe – det var nok ikke mange innfødte i salen. Men kvaliteten var det intet å si på – vi fikk servert velkjente perler (i alle fall for alle som har hørt nyttårskonsertene…) på rekke og rad, og de hadde til og med to sangere og to dansere med. Så det var en gjennomført trivelig opplevelse.
Det har blitt for lite tid til å lese på turen. Det er kanskje bra? Jeg kjøpte en bok i Budapest, som jeg gleder meg til å fordøye langsomt når jeg kommer hjem: Danube av Claudio Magris. Jeg leser dessverre ikke italiensk, men den engelske oversetteren har vunnet en pris for denne oversettelsen – noe jeg tror er vel fortjent, språket i denne boka er en nytelse i seg selv. Jeg ser at de som har skrevet omtale hos Amazon deler seg i to grupper – de som synes boka er fenomenal, og de som synes den er pretensiøs og irriterende. Foreløpig (etter ca 40 sider, befinner jeg meg i første gruppe). Donau renner gjennom hjertet av Europa, og det som har foregått rundt her har formet vår historie på godt og vondt.
Reiseformen har gitt mersmak – men vi tar med oss noen lærdommer videre. Neste gang skal vi gjøre litt mer hjemmelekser på forhånd. Denne gangen kjøpte vi en pakke hos Apollo, og bestilte hele “utfluktspakken” på forhånd. Det har sine fordeler og ulemper. På en slik tur har man begrenset tid til rådighet på hvert sted, og det er dumt å søle den bort på selv å forsøke å finne ut av lokaltransporten og hvor ditten og datten er. Besøker man et sted for første gang, er en byrundtur med en kunnskapsrik og dyktig lokalguide gull verd. Alle andre utflukter til turistfeller av ymse kvalitet, kan det være grunn til å vurdere litt mer kritisk. Ikke noe av det vi har vært med på har vært direkte dårlig eller noe vi har angret på, men vet man hva man vil se og har planlagt det på forhånd, er en utflukt på egenhånd antagelig minst like godt anvendt tid. Når man kjøper en slik pakke, er man også en del av en “gruppe” som man spiser alle måltider sammen med, og dilter rundt alle steder med. I enhver slik gruppe er det naturligvis minst et par plagsomme masekopper, men det får man jo bare ta med på kjøpet. De aller fleste utfluktene vi har vært på, arrangeres også i regi av cruiseselskapet – men da med individuell påmelding og engelsk- og fransktalende guide. Så med mindre man er avhengig av skandinavisktalende guide, er dette antagelig et litt friere alternativ. Da må man også arrangere transporten selv til utgangspunktet for cruiset, men det burde ikke være veldig vanskelig i våre dager. Det er også mulig å arrangere egen transport og fortsatt reise i Apollos gruppe – det var et par damer i gruppa som hadde tatt toget til Wien formedelst flyskrekk.
Her er hjemmesiden til cruiseselskapet. Det er fransk, men alt personale på båtene snakker både fransk og engelsk. Lite tysk – selv om vi denne gangen stort sett har reist gjennom tysktalende område.
Nå sitter jeg på flyplassen i Wien – hvor det er gratis internett – og skriver, mens vi forsøker å bruke opp våre euromynter på hvitvin. Det er ikke vanskelig, selv om det egentlig er litt tidlig på formiddagen.

0 tanker om “Lørdag – på hjemvei…

  1. Vet du, mannfolket og kompisen hans var på akkurat en slik konsert du beskriver for ganske mange år siden. “Nyttårskonsert-aktig” kalte han det, og musikerne var dyktige og i “tidsriktig” kostyme. Turistopplegget deres må helt klart bære seg økonomisk, dette er 20 år siden de var i valsebyen.

    Takk for cruiselink, det er jo lov å drømme. 😀

  2. Drøm i vei – og mannfolket ditt bør da være mulig å motivere for en ny tur? Med eller uten habsburgere og wienerkonsert…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *