Nyttårstanker

wpid-20130101_124248.jpg

Var så heldig å få to flasker champagne til jul i år. Og den andre ble åpnet som følge til nyttårskonserten fra Wien i dag. Jeg likte jo godt bildet på toppen 🙂

Selv om sommeren var dårlig, har jeg aldri sett rosene så fantastiske som i år, eller med så mange blomster. Men nå foregriper jeg begivenhetenes gang hvis dette skal være et tilbakeblikk. Dette er først og fremst matbloggingens år for mitt vedkommende, tror jeg. Fjorårets nyttårsforsett var mer hjemmelaget mat i heimen. Vi spiste opp en ferdig fiskegrateng på Kjerstis avslutningsdag, men ellers er alle middager i år laget fra bunnen av. (eller spist på restaurant…). Så det er mange matbloggposter i år, kanskje spesielt i årets første måneder. Vi bestilte ny sofa på romjulssalg i fjor, og den kom som bestilt i begynnelsen av februar. Den er fortsatt god å sitte i og lett å rengjøre. Veldig fornøyd. Golvsliping ble det også.

Denne posten fra mars er også verd å trekke fram igjen.

I april startet rettssaken mot Behring Breivik, og de fleste satt vel klistra til dramaet som utspilte seg. Rettspsykiatriens rolle er neppe utdebattert. Dette innlegget, og særlig lenken til Syses innsiktsfulle artikkel anbefales.

I mai var jeg i Amsterdam og feiret Dronningens dag, sammen med en haug gærne nederlendere… Det er sannelig noe for seg selv.

I juni ble det endelig tid for hage, her er video.

Og Kjersti  hadde sangeksamen og fikk 6

I juli kom jeg meg endelig på besøk til Dag 🙂 Det var veldig trivelig og han har en imponerende mengde sjeldne roser. Jeg prøvde meg på rosestikking, men fikk det ikke til 🙁

I august var mannfolket og jeg på årets sommerferie, og bodde en uke på Stay Copenhagen denne plassen kan virkelig anbefales. Les mine bloggposter fra august 2012 for nærmere beskrivelse, jeg har også lagt inn en anmeldelse på Tripadvisor. Kort fortalt får du her en leilighet, med all moderne bekvemmelighet. Sykkelutleie har de også – dyr, men lar seg prute ned til anstendig nivå. Det er selvsagt fullt mulig å gå (ca 20 min) eller bruke offentlig transport, men “when in Rome” – alle dansker sykler, og det er jo et fenomenalt framkomstmiddel, og motvirker tendensen til at svære, danske frokoster legger seg altfor mye på sidebeina.

I september begynte vi å prate om  at vi kanskje skulle få oss en hund igjen, og i oktober flytta Idefix inn 🙂 Han er fortsatt ikke helt venner med Tuselatten, og han tisser  fortsatt på golvet hvis vi ikke passer på, men han viser absolutt tegn til å bli en koselig bisk. Vi satser på snarlig valpekurs. Han har også truffet flere av bissevovene i nabolaget, og det ser ut til å gå fint. Han er rolig og snill, selv om det ble en del stress med all invasjon av julegjester.

I november oppdaget jeg og en del andre ringsaksokninger, at det lenge har vært lagt planer bak ryggen på oss om å bygge sykehus i vårt beste friluftsområde. Vi får håpe vi klarer å forhindre det. Jeg blir både oppgitt og frustrert over hvor korttenkt og idiotisk det er mulig å være. Det fins MANGE andre steder, både her i Ringsaker og på andre sia hvor man fint kan bygge et sykehus uten å ødelegge flotte friområder.

En tur til Praha ble det også plass til. Kjersti og jeg hadde en fin tur, selv om den ble mer preget av shopping enn tidligere turer. Praha er en fantastisk by. De har masse flott kunsthåndverk til helt andre priser enn her hjemme. Men julemarkedet er oppskrytt. De selger stort sett det samme turistjuggelet som ellers i året.  Stemningen og juledekorasjonene var likevel flotte. Karslbroen i tett snødrev var et flott motiv, men jeg vil nok likevel heller anbefale å besøke Praha om våren.

I november var det også tid for større kjøkkenfornyelser. Min gamle komfyr var begynt å få alvorlige nykker, så jeg tok ikke sjansen på å lage all julematen i den. Klok av skade hadde jeg også flere prøverunder med karamellpudding og forskjellig andre kritiske ting før julestria satte inn. Kort fortalt har jeg investert i en platetopp fra Siemens , ganske fancy saker. Den er 80 cm bred, og nedfelt i benken. Dette gjør jo at man plutselig har fått mye mer benkeplass – den er suveren å kjevle ting på for eksempel. Og det var plass til all julematen. Og en stekeovn fra IKEA.  Jeg hadde lyst på en stekeovn med dampfunksjon. Det koster jo tre ganger så mye andre steder, så jeg satsa på denne. Så langt er jeg strålende fornøyd. Dampen er virkelig fantastisk til gjærbakst, grønnsaker og fisk. I tillegg har denne ovnen steketermometer og grill – begge deler et must. Og svært enkel betjening. Dersom noen klarer å overbevise meg om at dampovn til tre ganger så mange penger fra annen leverandør er verd utlegget, skal jeg vurdere det neste gang.

Desember har forløpt på stort sett tradisjonelt vis. Mange rundt bordet til pinnekjøtt på julaften, hele slekta i hus på første juledag. Det er litt stressende, men veldig koselig. Tror nok spesielt de eldre i familien som ikke ser hverandre så ofte setter pris på dette tiltaket. Eirins Quiz tror jeg også var en genistrek som ristet folk sammen på en veldig bra måte. En gammel tradisjon som var vel gjenopptatt, tror jeg. I romjula var vi og hørte på Kjersti og 4 kamerater som holdt en flott romjulskonsert i Ringsaker kirke. Til tross for null markedsføring hadde de ca 60 begeistrede tilhørere – vi får håpe dette blir en tradisjon, for de var kjempeflinke. Både kjente toner og mer ukjent musikk ble framført med max julestemning og servering av pepperkake til publikum. Helt gratis.

Og nå sitter vi her med blanke ark. Om jeg har nyttårsforsetter holder jeg foreløpig for meg selv.  Men Idefix og jeg skal på valpekurs, det er i alle fall sikkert. Ellers har jeg nå trådt ut av vaktordningen. Den nye fastlegeforskriften gir meg rett til å gjøre det ved fylte 55, i motsetning til tidligere 60. Hurra! Ikke mer flying oppe om nettene, jeg tar bare noen vakter på kvelden hvis jeg vil ha penger til noe trivelig eller for å opprettholde også denne delen av kompetansen.

Ellers har jeg fått brev fra Eidsivating lagmannsrett om at jeg er oppnevt til lekdommer for de neste fire år. Jeg håper ikke jeg trekker Øygardsaken – der har jeg jo for lengst uttalt meg på sosiale medier, så jeg er nok utelukket uansett. Får være mer forsiktig med sånt heretter, selv om jeg vel ikke har sagt annet enn det som også hans forsvarer har gått ut med. Ellers skal det bli interessant. Og forhåpentlig ikke altfor tidkrevende – og jeg håper de sender varsel i god tid. Det står i brevet at man kan påregne ca 2 saker i året, og det går vel bra.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *